De gezondheidsvoordelen van Tai Chi

Tai chi (Uitgesproken “taj tsjie” en ook bekend onder andere namen en spellingena) is oorspronkelijk een krijgskunst uit China, en bestaat uit oefeningen voor lichaam en geest. De beoefenaar van Tai Chi beweegt zijn lichaam langzaam en gracieus, terwijl hij diep ademhaalt en mediteert. Hierdoor wordt Tai chi soms wel “bewegende meditatie” genoemd. Er wordt aangenomen dat Tai Chi helpt om de vitale levensenergie, “Ki” genaamd (wat lucht of kracht betekent), door het lichaam te laten stromen. In de hele Westerse wereld word Tai Chi gebruikt voor zijn genezende krachten, en als onderdeel van een alternatieve geneeswijze. Dit artikel wil je een algemeen overzicht over Tai Chi geven.

a Alternative spellingswijzen van Tai Chi zijn taiji en t’ai chi. De term “tai chi” is verkorte vorm van “tai chi chuan” (Ook wel t’ai chi ch’uan of taijiquan gespeld).

Hoofdpunten van Tai Chi

 • De meeste mensen beoefenen Tai Chi om een of meer aspecten van hun gezondheid te verbeteren, en gezond te blijven.
 • Het is nog steeds niet volledig bekend welke veranderingen precies gebeuren in ons lichaam tijdens het beoefenen van Tai Chi, of ze de gezondheid beinvloeden, en indien ze dat doen, hoe. Maar, er zijn momenteel verschillende studies bezig naar de effecten van Tai Chi, hoe het werkt, en voor welke ziektes en aandoeningen het een oplossing kan bieden.
 • Breng je arts steeds op de hoogte van alle aanvullende en alternatieve behandelingen die je volgt. Zorg dat hij steeds een volledig beeld heeft van wat je doet om je gezondheid onder controle te houden. Dit zal er voor zorgen dat hij zijn behandelingen en zorgen beter aan jou kan aanpassen.

Tai Chi, een korte beschrijving

Tai chi ontwikkelde zich in China omstreeks de 12e eeuw na Christus. Het begon als een krijgskunst, of als een oefening op het vechten of als zelfverdediging, meestal zonder wapens. Na verloop van tijd begonnen de mensen ook Tai Chi te gebruiken voor gezondheidsdoeleinden. Door de vele aanhangers van Tai Chi ontstonden vele verschillende stijlen van Tai Chi, en variaties op die stijlen. De term “Tai Chi” wordt op verschillende manieren vertaald, zoals “innerlijke krijgskunst”, “het allerhoogste ultieme boksen” en “balans van de tegengestelde krachten van de natuur”. Hoewel verhalen over het ontstaan van Tai Chi sterk verschillen, is er toch steeds een belangrijk persoon die steeds terugkomt, de Taoistische monnik in het 12e eeuwse China, Chang San-Feng genaamd. Chang zou vijf dieren geobserveerd hebben, de tijger, draak, luipaard, slang en kraanvogel. Dan zou hij tot de conclusie gekomen zijn dat de slang en de kraanvogel, door hun bewegingen, het beste in staat zouden zijn om krachtigere tegenstanders te overwinnen. Chang heeft daarop een eerste set van oefeningen opgesteld die de bewegingen van de dieren nabootsen. Hij bracht ook beweeglijkheid en souplesse, en enkele belangrijke filosofische concepten in de krijgskunst, in plaats van kracht.

Iemand die Tai Chi beoefent, beweegt zijn lichaam op een langzame, ontspannen en sierlijke manier doorheen een reeks bewegingen. Met kan Tai Chi alleen, of in groep beoefenen. Verschillende beweigingen vormen samen een vorm, of set of routine. Sommige bewegingen zijn genoemd naar dieren of vogels, zoals “De witte kraanvogel spreid zijn vleugels”. De simpelste vorm van Tai Chi gebruikt 13 bewegingen, de meer ingewikkelde stijlen hebben soms verschillende dozeinen aan bewegingen.

In tai chi vloeit iedere beweging verder in de volgende. Het volledige lichaam is steeds in bewegingen, waarbij de bewegingen zachtjes en aan een constante snelheid uitgevoerd worden. Het is belangrijk om het lichaam rechtop te houden, zeker het bovenlichaam. Veel Tai Chi beoefenaars gebruiken het beeld van de draad die uit het topje van het hoofd komt, recht naar de hemel toe. Dit om toe te laten dat het gewicht op de zolen van de voeten rust. Buiten beweging zijn ook de ademhaling en meditatie van groot belang bij Tai Chi.b Bij het beoefenen van Tai Chi is het belangrijk zich te concentreren, alle afleidende gedachten opzij te zetten, en diep, ontspannen, en gefocusd te ademen. Beoefenaars geloven dat deze ademhaling en meditatie vele voordelen heeft, zoals:

 • Massage van de organen.
 • Hulp bij het uitwisselen van de gassen in de longen.
 • Hulp bij het verteringskanaal.
 • Vergroten van de rust, bewustzijn en gewaarwording.
 • Verbeteren van het evenwicht.

Andere overtuigingen in Tai Chi

Bepaalde concepten uit de Chinese folosofie werden belangrijk in de ontwikkeling van Tai Chi (hoewel niet iedere beoefenaar van Tai Chi, vooral in het Westen, deze concepten leert, of gebruikt). Enkele van deze concepten zijn:

 • Een levenskracht Ki genaamd ligt aan de basis van al het leven.
 • Ki stroomt door de mens door specifieke kanalen, meridianen genaamd.
 • Ki is belangrijk voor gezondheid en ziekte.
 • Tai Chi is een gebruik dat de stroming van de Ki ondersteunt, deblokkeert, en omleidt.

Een ander concept in Tai Chi is dat de krachten van Yin en Yang in evenwicht moeten zijn. In de Chinese filosofie zijn Yin en Yang twee principes of elementen die het heelal opbouwen, en alles daarin dat tegengesteld is. Yin wordt de kwaliteiten van water toegedicht, koelte, duisternis, rust, binnenwaartse en neerwaartse bewegingen, en is vrouwelijk in karakter. Yang wordt de kwaliteiten van vuur toegedicht, zoals warmte, licht, aktie, uitwaartse en opwaartse bewegingen, en is mannelijk van karakter. In deze overtuiging moet de mens zijn Yin en Yang in evenwicht zijn om gezond te blijven, en Tai Chi is een gebruik dat dit evenwicht ondersteunt.

Specifieke Gezondheidsvoordelen

Tai Chi wordt beoefend omwille van verschillende gezondheidsredenen:

 • Voor de voordelen van de training:
  • Tai chi is een vorm van trainen zonder grote impact.
  • Het is een training met eigen gewicht, welke specifieke voordelen kan hebben voor de gezondheid, onderandere voor het beendergestel.
  • Het is een aerobische training (beter voor het vetverlies).c
 • Om de fysieke conditie, spierkracht, coordinatie en lenigheid te verbeteren.
 • Om een beter evenwicht te krijgen en minder snel te vallen, vooral voor ouderen.
 • Om pijn en stijfheid, bijvoorbeeld van arthritis, te verlichten.
 • Voor de gezondheidsvoordelen ten gevolge van meditatie.
 • Om beter te slapen.
 • Voor een algemeen goed gevoel.

Veel mensen beoefenen Tai Chi omwille van deze gezondheidsredenen. Een enquete in de US in 2002 wees uit dat 1.3 procent van de 31000 deelnemers Tai Chi gebruikte voor gezondheidsredenen. Tai Chi is ook wijdverspreid in China (ook in de Chinese ziekenhuizen) en in andere landen met een grote Chinese bevolking. In Azie wordt algemeen aangenomen dat Tai Chi bijzonder goed is voor oudere mensen, omwille van de zachtheid van de bewegingen, en omdat het makkelijk kan aangepast worden aan de limieten die iemands gezondheid stelt.

c Aerobe training heeft voordelen voor het hart, en mogelijk ook de cholesterolwaardes. Dit type van training zorgt ervoor dat het hart harder moet pompen om het sneller en krachtiger te stuwen. Het lichaam voegt de voorhanden zuurstof sneller aan het bloed toe, en de persoon gaat sneller ademen. Twee voorbeelden van aerobe training zijn zwemmen en stevig wandelen.

Bijwerkingen en risico’s

Tai chi is relatief veilig, maar toch zijn er enkele dingen om rekening mee te houden.

 • Breng je behandelende geneesheer steeds op de hoogte als je overweegt om Tai Chi te gaan doen omwille van gezondheidsredenen. Doe dit zeker als je voor een ziekte in behandeling bent, of al een tijd niet gesport hebt, of als je al wat ouder bent.
 • Als je je houding niet verzorgd tijdens de Tai Chi training, of als je teveel traint, kan je pijnlijke spieren krijgen.
 • Tai chi trainers raden af om te trainen vlak na het eten, bij vermoeidheid, of wanneer je een ontsteking hebt.
 • Wees voorzichtig als je een van de onderstaande aandoeningen hebt. Breng je behandelende arts op de hoogte, en bekijk samen met hem of bepaalde Tai Chi bewegingen vermeden of aangepast moeten worden:
  • Zwangerschap
  • Hernia
  • Gewrichtsproblemen, rugpijn, verstuiking, breuk, of ernstige osteoporose

Enkele punten van discutie

Er zijn sommige aspecten van Tai Chi waar niet iedereen het over eens is, bijvoorbeeld:

 • Daar er weinig wetenschappelijk bekend is over Tai Chi, is het aanleren ervan gebaseerd op geloof of vertrouwen in plaats van op bewezen wetenschap.
 • Bovenop de meer traditionele stylen, zijn er ook verschillende zijtakken en varianten van Tai Chi ontstaan. Er zijn verschillende meningen over welke stijl de “meest echte” Tai Chi is.

Laat een reactie achter