Hoe fit te blijven tijdens de zwangerschap

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, is lichamelijke activiteit gezond voor zowel de moeder als de baby. Pasgeboren babies zijn meestal leniger en in betere vorm wanneer de moeder oefeningen doet tijdens de zwangerschap. Weten welke oefeningen aangeraden zijn kan je enkel maar helpen om gezond te blijven terwijl je je klein hoopje vreugde verwacht.

Vergeet wat er vroeger gezegd werd, buikspieroefeningen helpen wel tijdens de zwangerschap, de weeen, de bevalling, en het herstel. Maar, belangrijk is om nooit oefeningen te doen wanneer je op je rug ligt, als je het eerste trimester van je zwangerschap gepasseerd bent (dus vanaf week 12). Goede oefeningen zijn het kantelen van het bekken, zittende buikademhaling, het herhaaldelijk aanspannen en ontspannen van de buikspieren. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je buikspieren in goede vorm blijven.

Zei men je dat lopen tijdens de zwangerschap slecht is voor jou en je baby? Niet waar. Als je liep voor je zwangerschap, kan je er zonder zorgen mee doorgaan tijdens je zwangerschap, tenminste, als je in goede gezondheid bent. Luister echter goed naar je lichaam (iets wat je altijd al moet doen eigenlijk), en raadpleeg je dokter omtrent je zwangerschap en je looptraining. Let er wel op dat je geen marathon meeloopt (hoewel enkele jaren geleden een 8 maanden zwangere vrouw een marathon uitgelopen heeft, en zonder enige complicatie bevallen is van een gezonde baby), of dat je niet aan een nieuwe sport begint, zeker geen die veel evenwicht vraagt, zoals fietsen.

Het is echter wel waar dat je lichaam gevoeliger is tijdens de zwangerschap, en dat je voorzichtiger moet zijn. Dit is te wijten aan het hormoon relaxine, welk de gewrichten versoepelt en ‘smeert’, om de bevalling te vergemakkelijken. Let er dus bewust op dat je geen diepe spier of gewrichtsbewegingen doet, zoals diep door de knieen gaan (zeker niet met gewichten, zoals bij de squats). Het goede nieuws is dus datje niet in je zetel vastgebonden moet blijven tijdens je zwangerschap. Zelfs een snelle wandeling of een paar lijntjes zwemmen kunnen al wonderen doen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Laat een reactie achter