Relaxatie – onmiddellijke ontspanning – weg stress!

Iedereen kent die drukte, de stress. Vermoeid opstaan is een duidelijk teken en dan moeten we kunnen ontspannen. We geven u graag een paar tips om onmiddellijk te kunnen ontspannen. Weg met de stress!!!

1. Drink een glas water

Zoals velen onder ons, proberen we stress weg te werken met de ijskast open te trekken. Spijtig genoeg kiezen we dan meestal voor vette troep. Wat levert dit nu op? Meestal wordt de vermoeidheid nog erger en ligt er precies een steen op je maag.
Drink een groot glas water in de plaats. Concentreer je op het frisse gevoel van het water in je mond en dat door je keel loopt. Het is een simpele manier, maar zorgt meteen voor een verfrissing van je lichaam. Je kan weer met frisse moed tegen de wereld aan.

2. Probeer aromatherapie

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar denk eens aan leuke herinneringen van vroeger en waarschijnlijk weet je zelfs nog goed welke geuren daarbij waren. Geuren beïnvloeden onze gemoedstoestand even sterk als kleuren. Je kan een keuze maken uit sprays, geurbranders, wierrookstokjes,… het aanbod is zeer uitgebreid. De meest aangeprezen geuren om te ontspannen zijn lavendel, munt en rozenblaadjes. Maar we kunnen ook op een makkelijkere en vertrouwde manier ontspannen. Zorg dat je altijd je lievelingparfum bij hebt en verstuif deze op de momenten dat je het moeilijk hebt. Succes gegarandeerd!

3. Masseer je oren

[ad]Een massage of een middagdutje op het werk of tijdens de huishoudelijke taken? Dit is voor de meesten onder ons spijtig genoeg onmogelijk. Een manier om dit op te lossen is je oren eens te masseren. Het geeft evenveel resultaat als een middagdutje en je hoeft er niet teveel tijd voor uit te rekken of je werk ervoor opzij te zetten.
Neem je oorlel tussen duim en wijsvinger en masseer ze enkele ogenblikken. Ga vervolgens langs de oorschelp, van beneden naar boven. Dan is je achteroor aan de beurt. Genieten maar!

4. Positief denken

Kies een zin die geen ruimte laat voor twijfels of vragen, ook niet onderbewust. Kijk uit voor negatieve zinnen zoals: ik ga eruit geraken. Deze zin geeft onbewust een negatieve weerklank en zorgt voor extra stress.
Kies voor een zin zoals: ik heb de situatie onder controle…. Deze zin benadrukt het positieve denken. Herhaal deze zin op een overtuigende en positieve manier. Een doeltreffende manier om je goede humeur terug te krijgen.

5. Vertoef enkele minuten in het paradijs

Zonder je even af, trek je schoenen uit en zet of leg je in een comfortabele houding. Dit is een beproefde relaxatiemethode.
Sluit je ogen en ontspan je spieren. Probeer de stress uit je lichaam te laten vloeien. Probeer je een gelukkige scene voor te stellen: waar ben je, hoe is het licht, welke kleuren overheersen…? Situeer je lichaam in deze omgeving en probeer de lichamelijke sensaties te voelen: geur, zonnewarmte, het geluid van aanrollende golven… Je zal de dingen veel sneller kunnen relativeren.

6. Zoek een andere ruimte op

Je hoeft niet altijd via relaxatie oefeningen je omgeving te verlaten. Soms als de stess je te veel wordt, is het misschien positief om even de kamer te verlaten. Ga een luchtje scheppen of ga naar een neutrale ruimte die geen stress voor je oproept. Het feit dat je fysiek beweegt zal al wonderen doen. Zodra de oorzaak van je stress ver van je verwijderd is, kan je je krachten bundelen en de boosdoener terug te lijf gaan. Misschien is die brullende leeuw nu toch maar een piepende muis?

7. Verjaag lichamelijke spanningen

[ad] Zoals in het punt hierboven al is beschreven, is beweging goed tegen stress. Als je dan toch in een aparte ruimte zit, neem dan even de tijd voor wat ontspannende en simpele turnoefeningen. Huppel zachtjes en zorg dat je lichaam zo ontspannen is al van een pop.
Breng nadien je armen omhoog terwijl je je voeten stevig op de grond houdt. Laat je armen weer zakken, adem rustig in en uit, en hou je rug kaarsrecht. Als je lichaam zonder stress is, zal je geest snel volgen

8. Adem bewust

Adem zacht maar diep, vanuit je buik en adem daarbij langer uit dan in. Blokkeer je ademhaling in twee keer: als je longen vol zitten en als ze terug leeg zijn. Zoek je eigen ritme en blijf dit doen tot het terug rustig is in je hoofd en in je lichaam. De stess zal snel verdwijnen.
Deze oefening heeft psychisch, maar ook fysieke effecten: je hartslag vertraagt, je bloeddruk daalt, je spieren ontspannen zich… de stress verdwijnt stilletjes uit je lichaam en geest.

9. Wees actief!

Om echt vooruitgang te boeken en niet altijd terug te moeten vallen op bovenstaande methodes, moet je soms actie ondernemen. Probeer de boosdoeners uit je leven, zonder onrealistisch te zijn. Stress hoort bij het leven, zolang het in gezonde proporties is.

Laat een reactie achter