Fibromyalgie en zijn behandelingen

Fibromyalgie wordt dikwijls een “stress-ziekte” genoemd, omdat stress het dikwijls in gang zet, en het de symptomen verergert. Fibromyalgie heeft effect om zowat elk aspect van het leven van de patient, en komt voor bij ongeveer 2% van de algemene bevolking. Fibromyalgie komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen, met een ratio van 9 op 1.

Fibromyalgie is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door uitgezaaide ernstige pijn in de spieren, ligamenten en pezenm maar ook vermoeidheid, en meerdere gevoelige plaatsen. Dit zijn plaatsen op het lichaam waar zelfs de minste druk pijn kan veroorzaken. Fibromyalgiepatienten vertonen ook dikwijls een overgevoeligheid voor bepaalde geuren, lawaai, fel licht en in sommige gevallen zelfs hun voorgeschreven medicatie.

[ad]Fibromyalgie can onder controle gehouden worden, maar, dit gebeurt op een andere manier dan bij de meeste andere ziektes. Fibromyalgie veroorzaakt ook slaapproblemen, waardoor de patienten zich dikwijls heel erg moe voelen. Omdat fibromyalgie een nogal geheimzinnige ziekte is, die geen ontstekingen of schade aanricht aan de pijnlijke plaatsen van het lichaam, is de ziekte door buitenstaanders dikwijls misbegrepen, en weggewimpeld als “het zit in het hoofd”. Het lijkt echter dat de ziekte een overactief pijnsysteem betreft, waardoor een juiste diagnose heel erg moeilijk te stellen is.

Fibromyalgie patienten beschrijven de pijn op verschillende manieren, zoals brandend, uitstralende, knagend, stekend, stijf en bijtend. Fibromyalgie patientem hebben ook meer specifieke slaapafwijkingen zoals het rusteloze beensyndroom en slaap apneu. Fibromyalgie symptomen kunnen langzaam op gang komen, en vele patienten vertonen al lichte symptomen in de kindertijd, die dan dikwijls fout gediagnoseerd worden als groeipijnen.Symptomen varieren afhankelijk van het stressniveau, lichamelijke activiteiten, tijdstip van de dag, en het weer. Symptomen kunnen versterkt worden door stress (zowel omgeving als emotioneel), weinig slaap, trauma, en blootstelling aan hoge vochtigheid of koude.

Andere veel voorkomende symptomen zijn: depressies, slapend of tintelend gevoel in handen en voeten (paresthesia), concentratieproblemen, stemmingswisselingen, pijn in de borst, droge ogen, huid en mond, pijnlijke maandstonden, duizeligheid, angstige gevoelens. De primaire symptomen van fibromyalgie zijn uitgezaaide spier-skelet pijnen, extreme vermoeidheid en gestoorde slaap. Soms kunnen fibromyalgie symptomen ook samentrekkende spieren, branderig gevoel, geirriteerde darmen en blaas, hoofdpijn en migraine, rusteloze beensyndroom, slecht geheugen en concentraty, huid overgevoeligheid en uitslag, gerinkel in de oren, slecht zicht raynauds syndroom, problemen met het zenuwstelsel en slechte coordinatie zijn.

Een van de meest belangrijke factoren in het verbeteren van de symptomen van fibromyalgie is dat de patient inziet dat het nodig is een andere levenswijze aan te nemen. Als de aandoening niet tijdig gediagnoseerd en behandeld wordt, kunnen de symptomen blijven opstapelen, of ze verdwijnen voor maanden en komen dan terug. Als fibromyalgie zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de pijn en de andere symptomen onder controle te houden.

Een belangrijke factor die speelt in het resultaat is hoe snel de behandeling kan starten na het verschijnen van de symptomen. Conventionele medicatie kan slechts een onderdeel zijn van een potentiele behandelingsprogramma. Alternatieve behandelingswijzen, voeding, relaxatietechnieken en oefeningen spelen echter eveneens een belangrijke rol in de behandeling van fibromyalgie. Het doel van de behandeling van fibromyalgie is om te helpen de pijn en andere symptomen onder controle te houden. Sommige mensen merken dat extra therapeutische behandelingen zoals accupunctuur, aromatherapy, massage, chiropractie of ostheopathie hun pijn of vermoeidheid ook kan verlichten, of dat het hen helpt te ontspannen, en dat het op die manier hun ziekte draaglijker maakt. Alternatieve geneeswijzen, welke zich toespitsen of pijn en stressvermindering, zijn dikwijls ook erg goed voor fibromyalgie patienten.

Wanneer specifieke gevoelige plaatsen erg pijnlijk zijn, kan bijvoorbeeld accpressuur helpen om de pijn te verlichten. Rustgevende aromatherapeutische baden en massages kunnen ook de spier- en gewrichtspijnen verzachten. Kruiden kunnen een positief effect hebben voor fibromyalgie patienten door ontstekingen te remmen, hormoonproductie te stimuleren en het natuurlijk afweersysteem te ondersteunen. Recente studies hebben aangetoond dat fibromyalgie patienten ook een langdurig heilzaam effect kunnen ondervinden door een aerobisch trainingsprogramma te volgen.
Jarenlang werd aangenomen dat fibromyalgie een psychosomatische aandoening was, maar ondertussen is het wel aanvaard als een op zichzelfstaande medische aandoening, en bijkomend onderzoek naar de ziekte wordt eindelijk gestimuleerd.

[ad]Op dit moment wordt in de medische wereld aangenomen dat fibromyalgie een gevolg is van een storing is in de manier waarop het centrale zenuwstelsel de pijnsignalen verwerkt. Daar de symptomen van fibromyalgie uiteenlopend zijn, en varieren van patient tot patient, moet de behandeling individueel op de patient afgestemd worden. Algemeen genomen bestaat de behandeling voor fibromyalgie uit een combinatie van medicatie en zelfzorg. Dus, op dit moment is er geen geneesmiddel tegen fibromyalgie. Gelukkig zijn er wel manieren om het draaglijker te maken.

Laat een reactie achter