Groene thee – afvallen – anti-oxidanten – hartziekten

Deze van oorsprong Japanse drank zou reeds 4000 jaar bekend zijn en maakt sinds kort ook zijn opmars in onze streken. In de oorspronkelijke gebieden wordt het aangeboden als remedie tegen hoofdpijn en depressiviteit. De laatste decennia proberen wetenschappelijke onderzoeken de werking en de positieve effecten van groene thee te verklaren.

In China wordt groene thee gebruikt als :

– Dorstlesser
– Verbeteren van spijsvertering
– Vochtafdrijvend middel
– Vermindering van vetopname
– Vermindering van hoge cholesterol

[ad]Anti-oxidant groene thee

Groene thee is in de belangstelling komen te staan door zijn anti-oxidantwerking. Groene thee bevat namelijk catechinen, zeer sterke anti-oxidanten die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes die de celwanden en celkernen van ons lichaam beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Vooral bij stress komen deze agressieve stoffen vrij.

Hart- en vaatziekten

Groene thee is ook heilzaam tegen hart- en vaatziekten, vermindert het ook de effecten van roken helpt bij reuma en artritis.
Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners tussen 40 en 79 jaar. (Journal of the American Medical Association, 13 september 2006 )
Maar de studie heeft geen bewijs gevonden voor het vermeende positieve effect van groene thee op kanker.
Aan de Japanse proefpersonen werd gevraagd hoeveel koppen groene thee ze per dag dronken. Een kwart van hen gaf aan minder dan een kop te consumeren, net zoveel proefpersonen gaven aan dagelijks meer dan vijf koppen (een halve liter) te drinken.
Bij de start van het onderzoek had niemand van de proefpersonen een hartaanval of kanker gehad. In de 11-jarige onderzoeksperiode (van 1994 tot 2005) overleden 4.209 personen (10,3 % van het totaal), waarvan 2,2 % aan hart- en vaatziekten en 2,8 % aan kanker.
Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken hadden een 26 procent lagere kans om te overlijden aan een hart- en vaatziekte dan diegenen die minder dan een kop per dag consumeerden. Ook de globale sterftecijfers verminderden naarmate men meer thee dronk.
Een mogelijke verklaring zijn de polyphenolen, anti-oxidanten in de thee. Deze stoffen gaan de werking van vrije radicalen tegen die lichaamscellen kunnen beschadigen.

Ook zijn positieve invloed op kanker, hoge cholesterol en vetverbranding staat momenteel hoog in de belangstelling.

Kanker

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal kankergevallen duidelijk lager ligt bij bevolkingsgroepen die 5 tot 6 kopjes groene thee per dag drinken. Sommige studies geven een daling van 50% kankergevallen bij het regelmatig drinken van groene thee..
Andere onderzoeken spreken deze cijfers dan weer tegen.

Afvallen met groene thee

Japanse studies toont aan dat groene thee afremmend werkt op de opslag van vetzuren in vetcellen. Groene thee zorgt er dus voor dat men minder snel vet zal opslagen. Veel afslankproducten zijn dan ook gebaseerd op groene thee met additieven. Maar groene thee bevalt nog alle actieve stoffen die in de theebladen zit, terwijl dit in de afslankproducten niet het geval is. De bladeren van groene thee hebben stimulerende eigenschappen: ze bevorderen de uitscheiding van water in vetcellen en gaan conditieverlies tegen. De fenoleigenschappen van groene thee verminderen assimilatie van koolhydraten, vetstoffen en het aantal opgenomen calorieën. Groene thee zorgt tevens ook voor een verbetering van de circulatie en de stofwisseling door het ganse lichaam.

Naast de hierboven vermelde gezondheidsvoordelen, is groene thee bovendien ook lekker.

Hoe groene thee bereiden

– Kook water en laat het een paar minuten afkoelen
– Vul het kopje met de gewenste hoeveelheid groene thee en voeg er een beetje warm water toe. Roer in de thee en giet het vocht af. Dit ” wassen ” van de blaadjes zorgt ervoor dat de aroma beter vrij komt.
– Vul het kopje met water en laat het 2- 3 minuten trekken alvorens te drinken
– Men kan tot 3X het kopje opnieuw vullen gedurende de dag. Men kan best het kopje afschermen wanneer men het niet gebruikt.

Opgelet ! Groene thee geeft geen “hyperactief” gevoel omdat de cafeïne langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Daarom moet je wel opletten, want je krijgt ook de cafeïne binnen natuurlijk.

[ad]Tanden

De belangrijkste oorzaak voor cariës is een slechte, te suikerrijke voeding. De tweede oorzaak is een slechte mondhygiëne door tijdsgebrek of onnadenkendheid worden de tanden zelden 3 maal per dag gepoetst. Deze twee fenomenen dragen echter bij tot de proliferatie van cariogene bacteriën die worden veroorzaakt door suiker en andere voedingsmiddelen. Deze bacteriën vormen tandplak en vormen zuren die het tandglazuur aantasten

Hoewel tandhygiëne en regelmatige controle bij de tandarts moeten primeren, kan thee ook een beetje helpen. Deze drank verhindert de vorming van tandplak doordat ze voorkomt dat bacteriën zuren gaan vormen en dus kan het mechanisme van tandcariës tegengaan. Deze eigenschap wordt tot nu toe enkel aan groene thee toegeschreven, maar volgens recent onderzoek zou zwarte thee deze eigenschappen ook bezitten. Groene thee wordt verkregen door het gewoon drogen van blaadjes, terwijl ze voor zwarte thee ook een fermentatie ondergaan, zodat de samenstelling verandert.
Zwarte thee heeft ook nog andere eigenschappen voor mond en tanden vermits ze fluor bevatten. Fluor is een stof waarvan bekend is dat
ze cariës voorkomt. En door de mondbacteriën te verwijderen, draagt ze ten slotte bij tot het voorkomen van een slechte adem.

Laat een reactie achter