Impetigo

Wat is impetigo?
Impetigo wordt in de volksmond ook wel krentenbaard of kinderzeer genoemd, is een door bacteriën veroorzaakte eerder onschuldige huidinfectie. Meestal tast deze infectie het gezicht aan. Hoewel de infectie ook bij volwassenen kan voorkomen, zijn vooral kinderen er zeer gevoelig voor.
De boosdoener is in 80% van de gevallen de bacterie Staphylococcus aureus, in 10% van de gevallen Streptococcus pyogenes, en in nog eens 10% van de gevallen een combinatie van beide bacterien.
De incubatieperiode beloopt 1 tot 3 dagen.
Hoe impetigo herkennen?

[ad]Impetigo begint met een kleine rode vlek, waarin blaasjes komen die heel snel openbarsten. Na het openbarsten laten deze blaasjes goudgele korstjes achter.
Deze plekken bevatten echter miljoenen bacteriën, wat de reden is dat impetigo zich zo snel verspreidt. Kinderen raken bij zichzelf en bij anderen deze plekken makkelijk aan, of spelen met elkaars “besmet” speelgoed, en geven op die manier de bacterien door. Hierdoor komen er ook geregeld impetigo-epidemieën voor waar veel kinderen samen zijn.
Hoe impetigobesmetting voorkomen?

– Laat uw kind zo weinig mogelijk in contact komen met andere kinderen
– Was de handen van de patiënten en degenen die met hen in aanraking komen zo regelmatig mogelijk met ontsmettende zeep.
– Was al het speelgoed, de tafels, stoelen, toiletbril, en alles waar de patiënten mee in aanraking komen grondig met een zeepsopje.
– Gebruik altijd propere handdoeken en washandjes voor de patiënt, en zorg dat andere familieleden deze handdoeken en washandjes zeker niet gebruiken.
Hoe impetigo behandelen?

– De meeste impetigobesmettingen knnen door een meermaals daags op te smeren antibioticum behandeld worden.
– Enkele vormen van impetigo kunnen enkel met een antibioticum in pilvorm behandeld worden.
– De duur van de behandeling hangt van de besmetting af, en wordt door de behandelende arts bepaald.

Laat een reactie achter