Migraine

Migraine, je kan het niet vergelijken met gewone hoofdpijn. Het uit zich vooral als pijn aan één zijde van het hoofd. De duur van een aanval kan gaan van 4 uur tot een paar dagen. Het zet je dagelijkse activiteiten zo goed als stil. Tussen de aanvallen door heb je geen klachten, maar beweging en normale dagelijkse activiteiten kunnen de symptomen zeker verergeren. Migraine kan je volledig onderuit halen .

Migraine heeft een serieuze impact op je persoonlijk, sociaal en professioneel leven. Amper 8% procent van de migraineleiders kan tijden een aanval normaal functioneren. Het is zeker niet te vergelijken met gewone hoofdpijn.

De grote drama bij migraine is zeker het onvoorspelbare karakter, de bevreemdende aura’s, de tijdelijke (over)gevoeligheid voor licht en geluid in combinatie met de bonkende hoofdpijn maken migraineaanvallen soms best angstaanjagend. Tijdens of tussen migraineaanvallen kan er zelfs verwachtingsangst ontstaan: ‘Wat staat er mij nog te wachten?’ ‘Ik zal dán toch geen aanval krijgen?’.

Doe niet flauw, het is gewoon wat hoofdpijn!. Dit zijn uitspraken die duidelijk maken dat de ernst van migraine zwaar onderschat wordt. Als migraineleider stoot je geregeld op onbegrip. Hou er rekening mee: iedere migraine is anders!

We proberen de soorten migraine even op een rijtje te zetten:
Migraine zonder aura
Ongeveer 80% van alle migrainelijders heeft migraine zonder aura. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • een bonzende hoofdpijn, meestal maar aan één zijdean het hoofd. De aanvallen duren 4 tot 72 uur
 • misselijkheid, soms met braken
 • (over)gevoeligheid voor licht
 • (over)gevoeligheid voor geluid
 • (over)gevoeligheid voor geuren
 • stijve nek en/of schouders
 • troebel zicht

-Migraine met aura
Ongeveer 20% van alle migrainelijders ervaren aura’s: een reeks neurologische storingen vóór de hoofdpijn begint. Ze duren zo’n 4 tot 60 minuten, meestal 15 à 20 minuten. De storingen zijn meestal visueel: blinde vlekken, flitsende lichten of zigzagpatronen.

Soms manifesteren aura’s zich anders:

 • het begint in de vingers en verspreidt zich naar het gelaat met een speld- of naaldprikachtig gevoel spraakverstoring
 • spierzwakte
 • verminderde coördinatie
 • verwarring

-Aura zonder hoofdpijn
Dit is eerder een zeldzame vorm van migraine: ongeveer 1% van alle migrainelijders ervaren migraine-aura’s zonder ooit hoofdpijn te hebben.

-Basilaire migraine
Dit is een angstaanjagende en zeldzame vorm van migraine met aura. De symptomen: evenwichtsverlies, dubbel of troebel zicht, spraakproblemen en flauwvallen. Sommige patiënten verliezen tijdens de hoofdpijnaanval het bewustzijn.

Komt vooral voor bij jonge vrouwen; soms bij kinderen.

-Hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine is een andere zeldzame, maar ernstige vorm van migraine, die meestal ook aangeboren is. Deze vorm gaat samen met tijdelijke – meestal éénzijdige – verlammingen. De symptomen kunnen dagen of zelf weken duren.

Deze aandoening start vaak in de kindertijd.

Voorkomen:

Migraine kan je oplossen met twee vormen van medicatie: acuut of preventief. Veel migraineleiders kiezen voor de acute aanpak. Op korte termijn heeft dit zeker zijn nut, omdat je de strijd aangaat met de pijn op het moment dat die de kop opsteekt.

Preventieve medicatie kan de hoeveelheid, de intensiteit en de duur van de aanvallen drastisch verminderen, zodat je leven weer leefbaar wordt. Op deze manier boekt 80% van de migraineleiders prima resultaten met de preventieve behandelingen.

Als je meer dan 1 migraineaanval per week hebt of door een migraineaanval meer dan 1 dag niet normaal kan functioneren, ben je misschien gebaat met een preventieve migrainebehandeling.

Het is de afgelopen jaren ook duidelijk gebleken dat migraineleiders of chronische hoofdpijnleiders ook baar hebben bij alternatieve oplossingen. Zo worden velen geholpen door accupuntuur.

Biofeedback kan de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen verminderen. Het wordt ook aangewend om mensen met medicatieafhankelijkheid uit de vicieuze cirkel van overmedicatie te halen.

Kruiden zoals moederkruid kunnen ook een gunstig effect hebben op de intensiteit en de frequentie van de migraineaanvallen.

Zelf oplossingen vinden:
Een andere manier van leven kan je al van veel zorgen afhelpen.

Breng via een kalender in kaart hoe je lichaam functioneert en reageert op prikkels.

[ad]Herken wat bij jou migraine uitlokt en leer zo je eigen cyclus kennen. Zo kan je de migraine zien aankomen. Op deze manier kan je je oude gewoonten doorbreken en de kans is vrij groot dat de frequentie van het aantal aanvallen drastisch afneemt.

Slaapstoornissen en gezonde voeding op een regelmatige basis zijn meestal de basis van een migraineaanval. Doe aan lichaamsbeweging en relaxatie oefeningen. Het kost je misschien wat tijd, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Maak gebruik van de hulpverleners:

-de huisarts

 • Hij/zij is de vertrouwenspersoon bij uitstek voor medische klachten
 • Hij/zij kent je voorgeschiedenis kan eventuele triggers sneller detecteren
 • Hij/zij verwijst je eventueel door naar een specialist
 • Hij/zij volgt je behandeling op

-de specialist

 • De neuroloog doet bijkomend onderzoek en diagnostiek
 • Hij/Zij stelt je een behandeling op maat voor

-de apotheker

 • Hij/zij kan je adviseren hoe en waar je juiste medische hulp kan zoeken
 • Hij/zij kan je begeleiden en informeren omtrent het juiste gebruik van medicatie
 • Hij/zij kan je een infobrochure over migraine of een migrainekalender verschaffen
 • -Acute migrainebehandelingAcute medicatie probeert de pijn tijdens een migraineaanval te verzachten of te stoppen. Vaak zijn ze echter niet krachtig genoeg. Omdat een frequente inname van acute medicatie meer migraineaanvallen kan uitlokken, kan dit schadelijk zijn op lange termijn. Neem je acute migrainepijnstillers, beperk de inname ervan dan tot maximaal 2 dagen per week.

  -Preventieve migrainebehandeling:Omdat wetenschappers nu een beter inzicht hebben in het mechanisme van migraine, is het ook mogelijk om migraine preventief aan te pakken. Dus voordat de pijn toeslaat. Wanneer kan je kiezen voor een preventieve migrainebehandeling?

  • Als je maandelijks meer dan 2 of 3 aanvallen hebt
  • Bij zware aanvallen met een verlammend effect – ook al zijn het er minder dan 2 per maand – of als de acute behandeling geen bevredigende resultaten oplevert.
  • Als je aanvallen een regelmatig patroon vertonen. Zoals bij veel vrouwen rond de menstruatieperiode.
  • Als je aan basilaire of hemiplegische migraine lijdt

  De meeste preventieve migrainegeneesmiddelen worden voorgeschreven als behandeling van andere ziekten dan migraine. Toch blijken ze ook bij migraine zeer doeltreffend: neuromodulatoren (tegen epilepsie), antidepressiva (tegen depressie), bètablokkers (tegen hoge bloeddruk), calciumkanaalblokkers (bij hartproblemen).

  De nieuwste generatie preventieve geneesmiddelen zijn de neuromodulatoren. Bij migraine is het evenwicht tussen exciterende prikkels (doe-signalen) en de inhiberende prikkels (stop-signalen) in de hersenen verstoord. Neuromodulatoren helpen de hersencellen om dit evenwicht te herstellen. De medicatie moet 6 tot 12 maanden ingenomen worden, tot de hersenen dit evenwicht weer zelf kunnen herstellen. Een aantal patiënten hebben meer tijd nodig, maar je hangt er zeker niet een leven lang aan vast. Praat erover met je huisarts.

  Sommige preventieve middelen kunnen een ongewenste gewichtstoename veroorzaken. Dit is niet het geval voor de nieuwste generatie neuromodulatoren.

  Migraine kan evolueren.

  Daarom moet ook de behandeling geregeld opnieuw bekeken en beoordeeld worden. Het is zeker nuttig een migrainedagboek bij te houden waarin je je aanvallen noteert. Door een preventieve behandeling kan de hoeveelheid aanvallen – afhankelijk van patiënt tot patiënt – tot de helft teruggedrongen worden. Ook de ernst van de symptomen kan gevoelig verlicht worden. Met een verhoogde levenskwaliteit als gevolg. Praat erover met je huisarts.

  Preventieve medicatie is de sleutel tot een doeltreffende behandeling van ernstige migraine.

  Laat een reactie achter