Multiple Sclerose: nieuwe ontwikkelingen?

Met veel interesse heb ik een onderzoek gelezen van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radoud te Nijmegen. Onlangs is het Saffold virus ontdekt. Dit is een virus dat bij de mensen zeer algemeen voorkomt. Het Saffold is een virus dat bij mens en dier voorkomt.
Dit virus is familie van de picornavirussen, zoals het poliovirus, coxsackievirus, Hepatitis A, dierlijke virussen zoals mond- en klauwzeer en het rhinovirus dat verkoudheden veroorzaakt.

Photocredit: dominikgolenia

75% van de tweejarigen heeft al een infectie met dit virus doorgemaakt. Slecht 10% van de volwassenen blijven hiervan gespaard.
Virussen van dezelfde soort veroorzaken bij dieren ziekten zoals multiple sclerose, diabetes, onsteking van de hartspier en hersenvliesontsteking.

Het Theiler’s virus, dat nauw verwant is aan het Saffold-virus, veroorzaakt bij muizen een chronische ontsteking van de hersenen. De diertjes ontwikkelen daardoor een ziektebeeld dat heel sterk gelijkt op multiple sclerose. Andere varianten van het Theiler’s virus veroorzaken bij de muis onder meer hersenvliesontsteking, ontstekingen van de hartspier en diabetes type1.Om de vergelijkingen zo sterk zijn tussen het Saffold-virus en de dierlijke varianten, kan het zijn dat het Saffold-virus bij de mens ook een belangrijke ziekteverwekker is.

De vraag die wetenschapper nu stellen, is of er een parallel is met het ontstaan van verlamming door het poliovirus. Op jonge leeftijd leidt de infectie meestal tot geen of milde ziekteverschijnselen. Op latere leeftijd is dit een heel ander verloop en zijn de gevolgen heftiger. Daarom dat onderzoekers nu werk willen maken om te bekijken of multiple sclerose een hevige uitingsvorm is van een uitbraak van het Saffoldvirus, zeker op latere leeftijd. Vermits de onderzoekers er nu in geslaagd zijn om dit virus in menselijke cellijnen te kweken. Zo kunnen ze de anti-stoffen in het menselijk lichaam opzoeken tegen het Saffold-virus.

Laat een reactie achter