Psoriasis: definitie van een huidziekte

Wat is Psoriasis nu juist? Psoriasis is een ziekte die zich vooral ons grootste orgaan aantast, de huid. Beginnen bij het begin!

Wat is een huidziekte?
Een huidziekte/huidaandoening is een aandoening die het huidoppervlak aantast, de diepere lagen van de huid, de haartjes, het hoofdhaar en vaak ook de nagels.

Het is heel belangrijk dat er zich geen schaamtegevoel gevormd wordt rond psoriasis. Zich schuldig voelen brengt ook absoluut niets op. Het is vooral van belang om ieder huidletsel of irritatie te vermijden.

In de regel moet u elk huidletsel of huidirritatie trachten te vermijden.
Het is heel belangrijk dat u zich niet schuldig voelt en zich niet schaamt voor uw psoriasis.

Welke ontstaansfactoren moet ik vermijden?

Het is moeilijk te voorspellen wanneer een psoriasisopstoot zal optreden en hoe ernstig die zal zijn. Toch zijn er verschillende uitlokkende factoren die de symptomen en opstoten kunnen verergeren, namelijk:
• roken
• stress
• overmatig alcoholverbruik
• infecties
• verwondingen, huidletsels, incl. een zonneslag
• overgewicht
• sommige geneesmiddelen (waaronder bètablokkers, lithium, antimalariamiddelen).
Het vermijden van deze ontstaansfactoren kan de opstoten niet altijd voorkomen, maar hoe gezonder u leeft, hoe beter u uw psoriasis zult kunnen beheersen.

Kleding

Draag lichte en luchtdoorlatende kleding om niet bevangen te worden door de hitte of uw huid niet te irriteren door de wrijving. Synthetische kleding hindert de transpiratieafvoer; katoen en natuurlijke vezels genieten de voorkeur (katoen, linnen of zijde). De kleding mag niet strak zitten, vooral niet aan de taille. Met de juiste kleding zult u zich meer op uw gemak voelen en wordt uw huid niet geïrriteerd. Kies altijd voor comfortabele kleding waarin u zich goed voelt.

Laat een reactie achter