Puistjes – hulpmiddelen – voorkomen

Puistjes zijn een van de meest voorkomende problemen op huidgebied. Het is vervelend als je het hebt en een domper voor je zelfvertrouwen

De oorzaken van acne.

In de haar- en talgfollikes ontwikkelen de haartjes en zitten de talgklieren. De talgklieren staan in voor de productie van talg die zorgt voor de bescherming van onze huid. Maar soms gebeurt het dan de talgklieren door de hormonen teveel talg produceren en de huid dus te vet wordt. Dit zorgt dan voor verstopping van de poriën. Vooral de T-zone van het gezicht: de neus, het voorhoofd , de kin en ook de hoofdhuid.

Als de talg niet meer wegkan en het afvoerkanaal verstopt geraakt, spreken we over zwarte puntjes of mee-eters, ofwel zijn het witte puntjes.

Soorten acné

Retentionele acne
Deze vorm van acne wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel comedonen op de neus, de wangen, het voorhoofd, en soms ook op de schouders en de oorlellen. Anders dan de witte puntjes zijn de zwarte puntjes goed zichtbaar.

Puistjes: Verzorgen – Voorkomen
Photo Credit Karolina Mis

Inflammatoire of papulo-pustuleuze acne

Als de comedonen zich eenmaal gevormd hebben, kan er een ontsteking ontstaan. Deze wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de aanwezigheid van een bacterie in de haar- en talgfollikel. Er verschijnen dan rode vlekken of papels en rode vlekken met een wit kopje of puistjes. Papels en puistjes komen meestal samen voor op het gezicht, de borst en de schouders.

Polymorfe acne

Dit type acne komt voor bij mensen die beide vormen van de boven beschreven acne hebben, de retentionele acne dus en de inflammatoire acne. Het is de meest verspreide vorm. Mensen die acne hebben, zullen dus met andere woorden over het algemeen zwarte en witte puntjes hebben, en rode vlekken en puistjes.

Naast deze veel voorkomende vormen van acne bestaan er nog twee zware vormen: nodulaire acne en acne conglobata. Ze worden gekenmerkt door de vorming van nodules (grote harde puisten onder de huid) of abcessen. Deze types van acne laten vaak littekens na.

Fulminante acné
Deze vorm is zeer zeldzaam en leidt tot zweren.
Er is echter wel hoop! Met deze tips kan je binnen de maand al zichtbare resultaten boeken.

Tips

1. Noten en fruit tegen puistjes
Begin met het eten van meer groenten en fruit. Vergeet noten niet, eet ze maar met mate omdat ze ook vet zijn. In noten zit selenuim en zink. Hiervan is bewezen dat het acne bestrijdt. Eveneens bij een tekort aan deze mineralen ontstaan puistjes.

2.Water
Drink iedere dag veel water. Twee liter per dag wordt aangeraden. Als de huid te droog is, dan kunnen dode huidcellen niet worden afgeworpen. Hierdoor ontstaan verstopte poriën en acne.

Acnetame- Vitamin Supplements for Acne Treatment, 60 Natural Pills

Acnetame- Vitamine Supplementen tegen Acne

3.Probiotic voor acne
Antibiotica maakt de goeie bacteriën in je darmen dood. Dit leidt tot een verminderde opname van essentiële vitamines. Je lichaam heeft het moeilijk om afvalstoffen af te scheiden. Dit gebeurt dan via de huid waardoor je acne krijgt.
De goede bacteriën in je darmen kan je herstellen door het drinken of slikken van probiotica.

4.Supplementen
Soms kan ons lichaam, ongeacht hoe gezond we leven gewoonweg niet genoeg vitamines mineralen en voedingsstoffen binnen krijgen om een zuivere huid te hebben. Er zijn verschillende supplementen speciaal tegen acne beschikbaar.

Voedingssupplementen tegen Acne
Photo Credit: Jamie

5. Geen agressieve producten gebruiken tegen puistjes
Er zijn veel producten op de markt die een snelle oplossing tegen puistjes beloven. Te agressieve producten halen de beschermende vetten uit de huid. De huid wordt vatbaar voor infecties. Ook zal de huid veel talg gaan aanmaken ten compensatie. Dit leidt dan weer tot puistjes

6. Vermijd stress
Van stress krijg je cortisol. Van cortisol krijg je acne. Vermijd dus zoveel mogelijk stress. Door te sporten verlaag je je stress niveau. Er zijn ook vele relaxatie technieken.

7. Verminder de inname van koolhydraten en suiker
Wit brood, pasta, rijst, witte bloem, deze producten moedigen de huid aan om grote hoeveelheden sebum aan te maken. Sebum is verantwoordelijk voor de stimulans van de bacterie die acne helpt ontstaan.Stress is altijd een dooddoener, maar voor puistjes is het zeker geen pluspunt. Caffeïne verhoogt het niveau van het stress hormoon in het lichaam en dit leidt tot puistjes. Vermijd zoveel mogelijk koffie, zwarte thee, chocola, en andere stimulerende drankjes

9. Verminder de inname van kalfsvlees en melk
Een zuivelarm dieet kan acne met 50% kan verminderen. Joghurt en kwark doen echter geen kwaad. Sommige voedingsstoffen uit bepaalde zuivelproducten zijn voor het lichaam moeilijk te verteren omdat ze de zuurtegraad verhogen. Uiteindelijk komen de afvalstoffen in de huid terecht waar ze puistjes veroorzaken.

10. Zonlicht en frisse lucht
Vitame D is een essentieel onderdeel in de strijd tegen puistjes. Vitamine D vindt je vooral in zonlicht en de zuurstof in je huid zorgt voor een vermindering van puistjes. Pluspunt is dat het ook stressverlagend werkt.

Laat een reactie achter