Zonneallergie

10% van de Belgische bevolking zou lijden aan een vorm van zonneallergie. De blootstelling aan zonlicht, zonnebannk en ook andere lichtbronnen zoals gloeilampen kunnen een abnormale huidreactie veroorzaken.

De vorm die bij de meesten van ons bekend is, is de polymorfe lichteruptie (PMLE). Mensen met een lichte huidskleur hebben hier meestal het meeste problemen mee. Ben je bleek, word je zelden bruin dan is de kans groot dat je PMLE gaat ontwikkelen. Maar elk huidtype kan deze allergie ontwikkelen.

Photocredit: Micadew

De meesten onder ons ontwikkelen deze allergie tussen de leeftijd van 10-30 jaar. Hoewel PMLE voorkomt bij mannen en bij vrouwen, krijgen meer jonge vrouwen te maken met deze huidallergie. Hou er rekening mee dat iedereen PMLE kan ontwikkelen op eender welke leeftijd, ook als je zonlicht altijd goed hebt kunnen verdragen.

De symptomen

-gespannen huid, rood en gezwollen
-kleine bobbeltjes die sterk jeuken op de aan licht blootgestelde delen van de huid, zoals gelaat, nek, handruggen, onderarmen, ellebogen, en onderbenen.
– blaasjes, zwelling en schilfering van de huid.
– De reacties kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid (bv. rug, borstkas).

Meestal ontstaan de huidafwijkingen 24 tot 48 uur, soms 3 tot 5 dagen na de blootstelling aan het zonlicht.
De klachten beginnen bij de meeste patiënten ieder voorjaar en verdwijnen ze bij herhaalde blootstelling aan zonlicht in de loop van de zomer. Bij wintersportvakanties kan dit ook optreden. Een aantal mensen krijgen zelfs enkel klachten met hevige zonneschijn. In de winter verdwijnen de klachten helemaal, om bij het eerste zonlicht weer op te duiken. Het merendeel van de patiënten heeft slechts een keer per jaar een milde en korte episode van klachten. In ernstige gevallen blijven reacties ontstaan na iedere blootstelling aan (zon)licht. Soms verergert het in de loop van de jaren, soms treedt spontaan een verbetering op.

Zonder behandeling en met uit de zon te blijven is er spontane genezing na 7-10 dagen.
Geneesmiddelen worden slechts bij ernstige klachten gebruikt.
• Antihistaminica (Xyzall, Zyrtec, Estivan, Aerius, Cetirizine …..) helpen tegen de jeuk.
• Corticosteroidencrèmes: tegen jeuk en zwelling.
• Bij uitgebreide letsels kan men corticosteroiden in pilvorm toedienen. Eventueel kan de arts ook besluiten tot een eenmalige inspuiting met corticosteroïden voor een zonnevakantie.
• Antimalaria middelen: Hydroxychloroquine (Plaquenil) wordt gebruikt voor de preventieve behandeling. De aanbevolen dosis bedraagt 400 à 600 mg p.d., te beginnen 7 dagen vóór de blootstelling aan de zon; de behandeling dient gedurende de eerste 15 dagen van de blootstelling te worden voortgezet.
• Niet werkzaam zijn Bèta-caroteen capsules en vitamines of andere voedingssupplementen

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter